2024. május 24., péntek

Települések:

MEGEMELTÉK AZ UNIÓS TÁMOGATÁST - ÉPÜL A CSATORNAHÁLÓZAT A RÁCKEVEI-SOROKSÁRI DUNA ÁG ÜDÜLŐTERÜLETEIN

2015. április 27., hétfő

Közel 7 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió az üdülőterületi csatornázást, amely 14 települést érint közvetlenül. Mindegyik településen haladnak a munkálatokkal a csatornázást végzők, így 2015. júniusában elkezdődhet a próbaüzem a Duna menti településeken! A kiépítéshez az üdülőtulajdonosok is hozzájárulnak, így a szennyvízkivezetés megoldott lesz ezeken a Duna menti területeken, valamint a víz minősége is nagymértékben javul.

A kivitelezést elnyerő PSZ RSD Konzorcium több mint 300 kilométernyi csatornát épít ki egy év alatt, így ősszel már minden tulajdonos használhatja a korszerű szennyvízelvezető rendszert. A fejlesztés 14 települést érint közvetlenül - Taksony, Dunaharaszti, Áporka, Dömsöd, Kiskunlacháza, Makád, Majosháza, Ráckeve, Soroksár, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, és Tass –összesen közel 8500 ingatlant.

Az ingatlan tulajdonosa a Víziközmű törvény alapján az üzembe helyezésétől számított egy éven belül köteles az ingatlant víziközmű-rendszerbe beköttetni. Ettől függetlenül a tulajdonosokat, tehát a kibocsátót
- egyéb Önkormányzati határozat hiányában - a környezetterhelési díjról szóló törvény alapján a talajterhelési díj megfizetése, a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli!
A csatornadíjat az üzemeltető kérelme alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal fogja megállapítani.

A műszaki ütemterv szerint teljes beruházással 2015. júniusában végeznek, így az 1 hónapos próbaüzem után ősszel azok a tulajdonosok, akiknél társulati beruházásként a belső „saját” hálózat is kiépítésre került használhatják a szennyvízelvezető rendszert, így is óvva a Duna vizét, és környezetét. A hatályos Támogatási szerződés a Kivitelezői szerződésben foglalt határidőn túl további tartalékidőt tartalmaz, hiszen a projekt fizikai befejezésének határideje a Támogatási szerződés alapján 2015. augusztus 30.

A beruházás összköltsége: 7 248 649 900 Ft, melyből az Európai Unió által nyújtott megemelt támogatás összege: 6 886 217 405 Ft.


Áporka címereDömsöd címereDunaharaszti címereKiskunlacháza címereMajosháza címereMakád címereRáckeve címereSoroksár címereSzigetbecse címereSzigetcsép címereSzigetszentmárton címereSzigetszentmiklós címereTaksony címereTass címere